Home News Art Клементинум – най-красивата библиотека в света

Клементинум – най-красивата библиотека в света

1893

Клементинум (Clementinum) е исторически комплекс от сгради в центъра на Прага, разположен непосредствено до Карловия мост. Историята му започва от параклис, посветен на св. Климент. През Средновековието на това място е основан Доминикански манастир, който бил преобразуван в йезуитски колеж през 1556 година. През 1622 година йезуитите преместват библиотеката на Карловия университет в Клементинума и колежът се слива с университета през 1654 година. Йезуитите остават тук до 1773 година, когато Клементинум е превърнат в обсерватория, библиотека и университет от австрийската императрица Мария-Терезия.

Бароковата библиотека в Клементинум е отворена за пръв път през 1722 година като част от Йезуитския университет. Тя пази над 20 000 тома от предимно чужда теологическа литература от началото на XVII век до наши дни. Със своята впечатляваща барокова архитектура, Клементинум, заемащ 20 000 кв. метра площ, е вторият най-голям комплекс от сгради в Прага след Пражкия замък. Библиотеката е една от най-красивите в света.

фрески на Ян Хибл

Интериорът на бароковата библиотека остава непокътнат от създаването си през XVIII век. Залата е декорирана с фрески по тавана, изрисувани от Ян Хибл и представящи с алегорични мотиви образованието и портрети на йезуитски светци, покровители на университета и видни представители на този орден. В предната част на залата се намира портрет на император Йозеф II, който урежда книги от изоставени манастирски библиотеки да бъдат преместени в Клементинум. Също толкова впечатляваща е колекция от географски и астрономически глобуси, разположени в средата на библиотеката. Това са главно творби на йезуитите. Сред глобусите се намират още астрономически часовници, конструирани главно от Ян Клайн.

портретът на император Йозеф II

През 1781 г. директорът на библиотеката Карел Рафаел Унгар урежда колекция от литература на чешки език, наречена Библиотека Националис (Biblioteca Nationalis), поставяйки по този начин началото на национална библиотека. Тази колекция остава със същото име и до днес, и се намира в предната част на залата. Понастоящем библиотеката притежава колекция от ценни и уникални творби със световно значение.

Трябва да се отбележи  и фактът, че Националната библиотека е предоставила на Гугъл (Google) някои исторически книги за дигитализация. След приключване на този процес книгите ще са налични в дигиталната библиотека на Гугъл (Google Books).

Тъй като библиотеката е рядко и малко познато съкровище, тя се свързва с няколко малко познати факта: Клементинум е бил третият най-голям йезуитски колеж в света; той е най-старата метеорологична станция в Чехия и записването на местното време започва тук през 1775 гoдина, като продължава да функционира и днес; Клементинум е споменат в един от романите на испанския писател Хорхе Луис Борхес.