Home News Art Ювелирното изкуство на Фаберже

Ювелирното изкуство на Фаберже

1966

Яйцата на Фаберже са сред най-скъпите бижутерийни изделия в света. Те привличат погледа като магнит с царствената си осанка и сияние. Всяко от тях е вълшебство. Добре дошли в магическия свят на Faberge – Бащата на яйцето. Първото яйце на Фаберже се излюпва през 1885 година. То е поръчано от руския император Александър III като великденски подарък за съпругата му Мария Фьодоровна. След дълго странстване из различни колекции, 1885 Hen Egg се завърна обратно у дома. То беше откупено от близкия до Владимир Путин олигарх Виктор Векселберг. Това се случи през 2004 година, когато в Ню Йорк беше извършена безпрецедентна сделка: бизнесменът плати за уникалната колекция от яйца над 100 милиона долара.

„Ренесансово яйце” (The Renaissance Egg), създадено през 1894 г. Цената му днес е към 7 милиона долара.

Тогава той заяви: „В продължение на десетилетия ни говореха, че „изкуството принадлежи на народа”. Междувременно милиони шедьоври на живописта, скулптури и предмети от ювелирното изкуство напускаха Русия. Много от тях се превърнаха в перли в короната на най-големите музеи по света, следите на други се изгубиха в частни колекции. Никой не беше в състояние да попречи на това и хората се утешаваха, че автентичното изкуство принадлежи на историята и културата на цялото човечество. Но в душата си те чудесно разбираха, че то принадлежи преди всичко на родината си – на земята, където е създавано. Времената, за щастие, се промениха. Днешна Русия вече не разпродава и не разкъсва своето културно наследство. Тя се учи да го цени и пази. Освен това, някои съкровища на руското изкуство, които смятахме за безвъзвратно изгубени, започнаха да се връщат у дома. Преди 10 години дори и не допусках в мислите си, че световно известната колекция от произведения на великия руски бижутер Петер Карл Фаберже, която в продължение на половин век е събирал американският предприемач Малкълм Форбс, ще бъде продавана. Още по-малко съм си представял, че аз ще бъда купувачът. Но невъзможното стана възможно и 9 императорски великденски яйца се прибраха у дома”.

Крайцерът “Азов”

Петер Карл Фаберже (Peter Carl Faberge с истинско име Карл Густавович Фаберже) се ражда на 30 май 1846 година в Санкт Петербург, Русия, в семейството на Густав Фаберже. Баща му е естонец от емигрирал френски хугенотски род, а майка му е датчанката Шарлот. Малкият Карл има шанса да расте в Италия, Франция, Германия и Великобритания. Още през 1842 година неговият баща основава бижутерска фирма в Санкт-Петербург. Едва на 24 години, Карл оглавява бащината фирма, след като е изучил тънкостите на бижутерското изкуство. Изпод пръстите на Карл Фаберже излизат десетки изящни предмети от злато и сребро, малахит, топаз, лазурит, кристал и десетки други материали. С майсторството си той ще си спечели титлата „Ювелир на Негово Императорского Величество и ювелир на Императорския Ермитаж”. Звездният миг на Фаберже идва през 1885 година, когато император Александър III поръчва декоративното великденско яйце за жена си. Първото яйце си има история. През XVIII век се правели бижутерийни великденски яйца със скрита кокошчица, в която имало коронка, а в нея – пръстен. Именно такова било и първото яйце на Фаберже, подарено на Мария Фьодоровна, която, също като Карл Фаберже, имала датски корени. Подаръкът е оценен по достойнство и на бижутерската фирма са поръчани още една дузина великденски яйца.

 В света има 71 яйца на Фаберже. 54 от тях са били императорски. Александър III превръща това в традиция и за всеки Великден подарява по едно такова бижу на съпругата си, а след смъртта му традицията е продължена от неговия син Николай II. Той подарява яйца както на своята съпруга Александра Фьодоровна, така и на майка си. Съществуват и петнайсетина яйца, направени от фирмата Фаберже за частни лица. И ако императорските яйца всеки път са различни и подготовката за изработването им започва още веднага след празника, така че реализацията отнема близо година, то яйцата за частни лица копират сюжети от императорските. Цели седем скъпоценни яйца принадлежат на фамилията Келх. Индустриалецът решава да повтори императорския жест и подарява първото великденско бижу на жена си. Традицията е прекъсната, когато за семейството настъпват проблемни времена, включително и от финансово естество. Неимператорски яйца са правени и по поръчка на Феликс Юсупов, представител на знатна фамилия, който по-късно ще стане убиецът на така ценения от Александра Романова Распутин. Такива яйца има също у племенника на Алфред Нобел и херцогиня Марлборо, както и в династията Ротшилд, Императорските яйца Фаберже имат достатъчно разнообразни сюжети: това може да са яйца-часовник или яйца с различни фигурки и миниатюри вътре в тях.

“Зимното яйце” (The Winter egg) е второто най-скъпо императорско яйце на Фаберже
“Зимното яйце” (The Winter egg) е второто най-скъпо императорско яйце на Фаберже

Сред най-скъпите е „Зимното яйце”, направено от планински кристали и с украса от платина и 3000 розови диаманта. През 2002 година то беше продадено на търг в лондонската аукционна къща Кристис за $9.6 млн. долара. Пет години по-късно руският бизнесмен и колекционер Александър Иванов поправи рекорда, като брои за Ротшилдовото яйце 18.5 милиона долара. В годините на революцията някои от яйцата на Фаберже са изгубени, но повечето са откарани в Кремъл, където се съхраняват до 1930 година. После започва голямата разпродажба. Много от тях са купени от Арманд Хамър. В колекцията на Форбс попадат 11 императорски и 4 частни яйца. Днес много от яйцата на Фаберже се намират в различни колекции в САЩ, пет са в Музея на изкуството на Вирджиния, три в Музея на изкуството на Ню Орлиънс, пак три са притежание на британската кралица Елизабет Втора. Швейцарската фондация „Едуард и Морис Сандос”, музеят „Хилууд” във Вашингтон и художествената галерия „Уолтърс” в Балтимор имат по две. Принцът на Монако Рение Трети се любува на едно, яйце има и в Музея на изкуството на Кливланд. Всяко от яйцата на Фаберже има своя съдба и история. Само едно успява да напусне революционна Русия заедно със своята законна собственичка, императрица Мария Фьодоровна. То е подарък за нея от Николай ІІ, след като е удостоен с наградата „Орден на Свети Георги”.

„Портокалово яйце” (The Orange Tree (Bay Tree) Egg), създадено през 1911 г., с украса от розови диаманти. Цената му днес е към 15 млн. долара.
„Портокалово яйце” (The Orange Tree (Bay Tree) Egg), създадено през 1911 г., с украса от розови диаманти. Цената му днес е към 15 млн. долара.

Не всички от яйцата са дело на самия Фаберже. Над повечето е работил екип от бижутери към неговата фирма, сред които Август Холстрьом, Хенрик Уигстром, Ерик Колин, Михаил Перхин. Освен автентичните яйца на Фаберже има и многобройни копия, които по изяществото си не отстъпват на оригиналите. През 1937 година търговската марка попада в ръцете на Самуел Рубин. През 1989 гodina собственик на прочутия бранд стана англо-холандският производител на потребителски стоки Unilever, който превърна Faberge в козметична и парфюмерийна марка. През 2009 година се появи бижутерската къща Faberge, която принадлежи на южноафриканския бизнесмен Брайън Гилбъртсън. През 2011 година Виктор Векселберг се опита да откупи марката, но не успя.

Вижте блясъка и разкоша на Фаберже, заключен в черупката на едно яйце.

“Lilies of the Valley Egg”, 1898 (Момини сълзи)
"The Rothschild Egg", "Ротшилдовото яйце"
“The Rothschild Egg”, (Ротшилдовото яйце)

 

"The Pearl Egg", (Перленото яйце)
“The Pearl Egg”, (Перленото яйце)
“The Peacock Egg”, (Пауновото яйце)