Home News Октоберфест 2016

Октоберфест 2016

2092

На 17 септември се проведе официалната церемония по откриването на най-масовия народен празник в света – Октоберфест (на немски: Oktoberfest).

Това е празник, който се провежда ежегодно на Терезиенвийзе в Мюнхен, Германия от 1810 г. През XXI век посещаемостта му достига и надхвърля 6 милиона души. За празника мюнхенските пивоварници правят специална бира (Wiesn Märzen) с по-високо алкохолно съдържание. Развлеченията включват увеселителни влакчета, виенско колело, въртележки и други.

За първи път Октоберфест се провежда на 17 октомври 1810 г. в чест на сватбата на Лудвиг Баварски и принцеса Терезия. Тогава на мястото на днешния Октоберфест се провеждат конни състезания. През следващата година е взето решение празникът да се повтори. До 1819 г. се провежда ежегодно, бивайки финансиран от частни средства. През 1819 г. градът решава Октоберфест да се провежда всяка година.

Постепенно Октоберфест се превръща в голям селскостопански панаир, като специално внимание бива отделено на животновъдството.

От 1810 г. до 2016 г. Октоберфест не се е провеждал 24 пъти поради войни, холера и хиперинфлация.